TrønderEnergi og Istad kraft foreslår å bygge Nedre Driva

Kart som viser planene for Driva 1 TWh-prosjektet

I «Driva 1 TWh»-prosjektet ønsker TrønderEnergi og Istad Kraft å bygge en ny, stor og fleksibel kraftstasjon inne i fjellet på Sunndalsøra. Vi vil beholde dagens kraftstasjon ved Driva på Fale. Prosjektet utnytter dagens Driva kraftstasjon, dammer og reguleringsmagasinet i Gjevilvatnet enda bedre enn i dag.

Dagens Driva kraftverk (150MW) ble ferdigstilt i 1973, ligger på Fale ved Driva elv og har Gjevilvatnet som hovedmagasin. Fallhøyden er 565 meter. Eierne av Driva Kraftverk DA er TrønderEnergi Kraft AS (75%) og Istad Kraft AS (25%). Sunndal, Oppdal og Surnadal er vertskommuner. Det meste av fallet som utnyttes i dag ligger i Oppdal kommune. Kraftverket produserer i dag 600 GWh med TrønderEnergi Kraft som operatør.

Les mer om prosjektet Nedre Driva

Som hovedalternativ for et nytt Nedre Driva kraftverk planlegger eierne å bygge et anlegg på 400MW i fjellet ved Sunndalsøra. Ny vannvei fra Gjevilvatnet planlegges å være en tunnel i fjellet på om lag 35 km. Kombinert med pumpe fra Driva ved Festa til Gjevilvatnet, begge i Oppdal kommune, vil et slikt kraftverk kunne produsere 1,1 TWh årlig, tilsvarende strøm nok til 70.000 husstander. Dermed vil kraftverket være et av de største i Midt-Norge, og det klart største som er operert av TrønderEnergi.

Vi har sagt at vi vil prioritere våre utviklingsressurser på å finne prosjekter som bidrar til å øke nytten, for lokalsamfunn, kraftsystemet og våre eiere, av allerede regulerte vassdrag og kraftverk, samtidig som vi minimerer ulempene. Med Nedre Driva mener vi at vi har funnet et svært bra prosjekt, som både vil gi mer energi og mer sårt tiltrengt effekt. Begge deler trenger vi for å få til raskere energiomstilling i Møre og Romsdal og Trøndelag. Samtidig har vi god tro på at prosjektet vil skape store økonomiske verdier, for vertskommunene, storsamfunnet og for våre eiere

Ståle Gjersvold
Ståle Gjersvold - Administrerende direktør, TrønderEnergi

Det er et stort behov for tilførsel av ny kraftproduksjon i Møre og Romsdal. I Istad Kraft synes vi Nedre Driva kraftverk virker å være et meget interessant prosjekt, med ny tilførsel av både energi og effekt i regionen. Alle prosjekter innenfor kraftproduksjon påvirker omgivelsene, men foreløpige vurderinger tilsier at dette prosjektet kan realiseres uten større negativ påvirkning på naturmangfoldet. Sammen med TrønderEnergi har vi besluttet å gå videre i arbeidet med å utarbeide et underlag for en konsesjonssøknad. Vi håper prosjektet blir godt mottatt og at vi kan bidra til å sørge for ny kraftproduksjon til nytte for vår region.

Ivar Kosberg - Konsernsjef i Istad Kraft

Et nytt Nedre Driva Kraftverk og tilhørende vannveier vil kreve konsesjon fra nasjonale myndigheter og prosjektet vil etter planen bli meldt til NVE før sommeren.

Vi har jobbet målrettet med prosjektet siden tidlig på høsten 2024 og mener vi allerede kan si at det er sannsynlig at dette prosjektet er mulig å realisere på en måte som gir langt større nytte for samfunnet og kraftsystemet enn ulempene. Ny vannvei fra Festa til Gjevilvatnet, kombinert med større magasinkapasitet, vil både gi mer energi og mer effekt som kraftsystemet trenger. Samtidig kan vi bruke vannveien til å sikre gode vilkår for laksen. Muligheten til å pumpe vann opp i Gjevilvatnet gjør det også mulig å bidra til at båtfolket i Gjevilvatnet får bedre tilgang til vannet på et tidligere tidspunkt enn tilfellet er i dag. Men så må vi jo innrømme at selv om vi mener vi har gode svar, så har vi enda noen uavklarte spørsmål. Nå gleder mine kolleger og jeg oss til å, sammen med sivilsamfunnet, kommunene og nasjonale myndigheter, finne flere spørsmål og enda flere svar, som kan gjøre prosjektet enda bedre.

Petter Hersleth
Petter Hersleth - Avdelingsleder i TrønderEnergi Kraft

Etter at melding er sendt til NVE vil det bli utarbeidet konsekvensutredningsprogram. I utarbeidelsen av dette programmet vil både vertskommuner og sivilsamfunnet bli hørt og programmet fastsettes av NVE.

Resultatet av konsekvensutredningen og selve konsesjonssøknaden vil også inkludere en omfattende høringsprosess. Les mer om hvilke regler som gjelder for konsesjonsbehandling av større vannkraftutbygginger.