
Nedre Driva kraftverk: mer kraft og effekt for fremtiden
Innholdsfortegnelse
- Nedre Driva kraftverk
- Driva kraftverk i dag
- Historien til Driva kraftverk
- Hvorfor vil vi oppgradere og utvikle Driva kraftverk?
- Slik ser vi for oss prosjektet
- Hvordan påvirker dette laksen i Driva?
- Hvordan påvirker dette vannstanden i Gjevilvatnet?
- Hva betyr dette for kommuneøkonomien?
- Foreløpig tidsplan
- Mulighet for innspill på tiltak i kraftverksområdet
- Kontaktpersoner
- Spørsmål og svar
Nedre Driva kraftverk
I «Driva 1 TWh»-prosjektet ønsker vi å bygge en ny, stor og fleksibel kraftstasjon inne i fjellet på Sunndalsøra, samtidig som vi beholder dagens kraftstasjon ved Driva på Fale. Prosjektet utnytter dagens Driva kraftstasjon, dammer og reguleringsmagasinet i Gjevilvatnet enda bedre enn i dag.
«Driva 1 TWh»-prosjektet er et samarbeid mellom TrønderEnergi og Istad Kraft.
Energiproduksjon i Driva og Nedre Driva kraftverk
Samlet effekt
Fallhøyde
Gjevilvatnet i Oppdal kommune vil forbli Driva kraftverk sitt magasin. I tillegg til Vassli pumpe i Ångårdsvatnet vil ny pumpe ved Driva elv på Festa tilføre Gjevilvatnet mer vann.
Den nye kraftstasjonen vil få drøye 90 meter økt fall. Totalt vil den utnytte et fall på om lag 660 meter mellom Gjevilvatnet i Oppdal kommune og Sunndalsøra i Sunndal kommune. Tilløpstunnelen vil bli omtrent 34 km lang og få et tverrsnitt på 60m².
Totalt vil vi produsere 1 100 GWh (1,1 TWh) i Driva og Nedre Driva kraftverk, noe som tilsvarer forbruket til 70 000 husstander.
Bildet under viser magasin, samt nye og eksisterende kraftstasjoner og vannveier.
Driva kraftverk i dag
Driva elv starter på Dovrefjell, men renner stort sett gjennom Oppdal kommune før den renner ut i havet ved Sunndalsøra i Sunndal kommune.
Driva kraftverk ligger i dag inne i fjellet på Fale i Sunndal kommune, 18 kilometer fra Sunndalsøra og omlag 90 meter over havet. Kraftverket utnytter et fall på 565 m og har et nedbørsfelt på 411 km².
I kraftstasjonen er det i dag installert to stk Francisturbiner med 75 MW effekt hver. Årsproduksjonen i et normalt år er 600 GWh, som tilsvarer forbruket til 38.000 husstander.
Kraftverket henter vann fra Gjevilvatnet i Oppdal kommune og Tovatna i Surnadal kommune via en 20 km lang tilløpstunnel. Nabovassdraget Toåa og sideelven Otta er tatt inn på tilløpstunnelen gjennom sjakter og overføringstunneler.
Gjevilvatnet er Driva sitt magasin. Det er et senkningsmagasin uten dam som har 15 meter reguleringsevne, mellom kotene 645,8 og 660,8.
Vann fra Ångårdsvatnet i Storlidalen, som ligger lavere enn Gjevilvatnet, blir pumpet opp i Gjevilvatnet via Vassli pumpestasjon.
Energiproduksjon i Driva kraftverk
Effekt
Fallhøyde
Satt i drift
Historien til Driva kraftverk
Utvikling av vannkraft i tilknytning til Driva startet i 1910 og fortsatte gjennom 1950-tallet. Byggingen av dagens Driva kraftverk startet i 1970 og i 1973 ble det satt i drift. Siden den gang har det levert energi og effekt som samfunnet trenger.
I over 50 år har kraftverket gitt inntekter til vertskommunene Oppdal, Sunndal og Surnadal, og til eierne TrønderEnergi Kraft AS og Istad Kraft AS.
Driva kraftverk var full av nyvinninger. Det var verdens første kraftverk med luftputekammer ved siden av tilløpstunnelen. Francisturbiner for så stor fallhøyde var aldri før blitt bygget. At den ble bygget med mesteparten av anlegget skjult inne i fjellet var også nytt den gang.
Du kan lese mer om historien til kraftverket i Tjuefemårsjubileumsskriftet vi som vi ga ut i 1998.
På bildet vises driftspersonalet i 1973, foran det da nyåpnede Driva kraftverk. Fra venstre: Finn Skavhaug, Jon Ranheim, Arnfinn K. Rekkebo, Oddvar Vasli, Rolf Nygaard, Jakob Berget, Georg Serlie.
TrønderEnergi Kraft AS eier
Istad Kraft AS eier
Om eierne
Begge eierselskapene, TrønderEnergi Kraft AS og Istad Kraft AS, har midt-norske kommuner som dominerende eiere.
Hvorfor vil vi oppgradere og utvikle Driva kraftverk?
Da Driva kraftverk ble oppført ble det designet på en god måte for å dekke datidens energi- og effektbehov. De siste 50 årene har kraftbransjen og energisystemet endret seg drastisk, der behovet for energi og effekt øker.
NVEs fremskrivinger for utviklingen av kraftsystemet peker på at vi vil trenge mye mer kraft frem mot 2040, i alle fall om vi skal klare å få til den energiomstillingen som skal til for å stanse klimaendringene. Og NVE er enda tydeligere på at effektbalansen vil bli utfordret.
Vi ser at Driva kraftverk kan bidra enda mer til å dekke energisystemets og samfunnets behov, med mer energi, men ikke minst med mer effekt. Dette kan vi klare uten nye store naturinngrep og på en sånn måte at det kommer til stor nytte for storsamfunnet, vertskommunene og våre eiere.
Vi kaller prosjektet «Driva 1 TWh», et stort prosjekt som øker kraftproduksjonen med 500 GWh/år og tre-dobler effekten i kraftverket. Vi vil altså både kunne produsere mer fornybar kraft i løpet av året, men ikke minst levere mer effekt når kraftsystemet trenger det mest.
Slik ser vi for oss prosjektet
Prosjektet består av fire hovedelementer, som er avhengig av hverandre:
- Mer vann til magasinet i Gjevilvatnet
- Økt reguleringsevne i Gjevilvatnet
- Ny kraftstasjon i fjellet ved Sunndalsøra
- En ny vannveistunnel fra Gjevilvatnet til Sunndalsøra
1. Mer vann til magasinet Gjevilvatnet
Vi vil tilføre mer vann til magasinet i Gjevilvatnet ved å pumpe vann fra Driva elv ved Festa i Oppdal.
- Med Festa pumpe ønsker vi å pumpe vann fra Driva elv ved Festa, opp i Gjevilvatnet.
- Vi pumper vann fra Driva elv i periodene det er mye vann i elva.
- Det skal fortsatt være mye vann igjen i elva, og det vil fortsatt være store variasjoner i vannføring gjennom året
- Sintef har på oppdrag fra Driva kraftverk utført en mulighetsstudie på hvordan pumping av vann fra Driva elv vil påvirke laksen
- Vannet fra Festa pumpe bidrar til en økt produksjon i Driva kraftverk på ca 400 GWh/år
Pumpekapasitet opp til Gjevilvatnet
Økning av energiproduksjon pr år
2. Økt reguleringsevne i Gjevilvatnet
Prosjektet øker reguleringsevnen i Gjevilvatnet, ved å senke laveste regulerte vannstand med 5 meter.
- For å produsere mer kraft på vinteren, når samfunnet trenger det som mest, trenger vi mer magasinkapasitet.
- Planen er å senke vannstanden om vinteren, for å ha plass til vannet som pumpes opp i Festa pumpe under vårflommen.
- Analysen viser at med økt reguleringsevne og Festa pumpe vil vannstanden i Gjevilvatnet den 20. juni blir høyere enn den er i dag i 24 av 25 år.
Analysen viser også at Gjevilvatnet i alle år vil nå vannstanden som er nødvendig for å sette båter ut på vannet, tidligere enn i dag.
3. Nedre Driva kraftstasjon i fjellet ved Sunndalsøra
- Det planlegges et nytt kraftverk på 400 MW med utløp i Sunndalsfjorden.
- Ved å flytte utløpet av kraftverket til fjorden øker fallhøyden med 91 meter og energiproduksjonen med 17%, som tilsvarer ca. 100 GWh.
- Med utløp i fjorden kan kraftverket ha rask regulering og levere effekten og systemtjenestene energisystemet trenger, uten at det har negative konsekvenser for laksen i Driva elv.
Kraftverkets effekt
Økt fallhøyde
Økt energiproduksjon
4. En ny vannveistunnel fra Gjevilvatnet til Sunndalsøra
- Tunnelen blir ca. 34 km lang
- Tunnelen gir mulighet for å hente inn noe mer vann til kraftverket fra bekkeinntak/nye overføringer mellom Gjevilvatnet og Sunndalsøra
- Potensialet for økt kraftproduksjon fra nye overføringer er 75 GWh/år
lang tunnel
potensiell økt kraftproduksjon
Tverrsnitt på tunnel
Hvordan påvirker dette laksen i Driva?
Driva kraftverk DA har i lang tid bidratt i Miljødirektoratets arbeid med reetablering av laksestammen i Driva. I perioden fra 2002 til 2021, mens elva var infisert av gyro, bidro kraftverket økonomisk til arbeidet med å bevare laksebestanden i Driva ved Miljødirektoratets genbankanlegg. I 2022 ble Driva kultiveringsanlegg på Vermøy rehabilitert for å bidra med produksjon og utsett av fisk for å reetablere laksestammen etter at elva er friskmeldt. Først innsett med rogn ble plassert i anlegget i januar 2023 og første utsett av fisk i elva skjedde høsten 2024. Det er forventet at dette arbeidet vil pågå til 2035.
I konseptutredningsfasen av prosjektet har vi gjennomført en mulighetsstudie i Driva elv. Formålet med mulighetsstudien, Muligheter og utfordringer i Driva: Pumpekraft og miljøforbedringer, har vært å få et kunnskapsgrunnlag for hvordan Festa pumpe vil påvirke laksen i Driva. Studien er utført av SINTEF Energi AS ved Atle Harby og Markus Först.
«Vi har gjort en foreløpig vurdering av mulighetene for miljøforbedringer i Driva gjennom bygging av et pumpekraftverk som kan pumpe vann fra Driva til Gjevilvatnet og slippe vann til Driva ved Festa ved behov for å bedre miljøforholdene. Vurderingene er basert på vannføringsdata fra Driva ved Grensehølen og blant annet en kartlegging av mesohabitat, elvetype, skjul og substrat av NINA. Vi har vurdert at habitatforholdene for fisk som laks og ørret er gode om sommeren på vannføringer på 20-30 m³/s. Videre kan lave vannføringer om vinteren trolig være en flaskehals for fiskebestanden, da Driva i enkelte perioder har vannføringer under 4 m³/s. Vi har analysert totalt pumpet vannvolum og gjenværende vannføring i Driva for ulike kombinasjoner av pumpekapasitet og minstevannføringskrav i Driva. Våre vurderinger viser at et minstevannføringskrav på 5 m³/s om vinteren (1. oktober – 30. april) og 20 m³/s resten av året vil kunne gi en viss forbedring av miljøforholdene. Dette vil også gi mulighet til å pumpe om lag 365 mill m³ i et gjennomsnittsår. Siden våre analyser er basert på et begrenset datagrunnlag anbefaler vi videre arbeid med habitatforhold på lave vannføringer og en mer detaljert beregning av pumpekapasitet og mulig vannslipp.»
Atle Harby og Markus Först - SINTEF
Som rapporten sier er den basert på et begrenset datagrunnlag, og i det videre arbeidet med prosjektet vil vi, som en del av konsekvensutredningen, gjennomføre feltundersøkelser og analyser for å få bedre datagrunnlag og sikrere analyser.
Hvordan påvirker dette vannstanden i Gjevilvatnet?
Ved å senke laveste regulerte vannstand (LRV) med 5 meter får vi mer kraftproduksjon på vinteren, men også en lavere vannstand i det snøen begynner å smelte. Men en pumpe på Festa, og eventuelle bekkeinntak langs tunnelen vil gjøre at Gjevilvatnet fylles raskere enn i dag. Vi har gode historiske hydrologiske data for Driva elv og for vannstand og tilsig til Gjevilvatnet.
Vi har gjort analyser av de siste 25 årene for å se hvordan vannstanden i Gjevilvatnet har vært de siste 25 årene, og hvordan det ville blitt de samme 25 årene med Nedre Driva. som vil si 5 meter lavere LRV i Gjevilvatnet og med pumpe på Festa.
Figuren viser hvor stor prosentandel av de 25 årene hvor Gjevilvatnet ville nådd 656,8 moh på en gitt dato. 656,8 moh er vannstanden hvor det går an å sette ut båter på vannet. Som vi ser av figuren når vi båtvannstand tidligere med Nedre Driva enn slik det er i dag.
I beregningene er Dagens situasjon basert på den faktiske vannstanden de siste 25 årene. I «Nedre Driva» er det alle år brukt som utgangspunkt at Gjevilvatnet er helt tomt i det snøen begynte å smelte, og det er ikke tatt med bidrag med vann fra nye bekkeinntak.
Fylling av Gjevilvatnet avhenger av når snøsmeltingen og vårflommen starter. Det varierer mye fra år til år. En 5 meter lavere LRV i Gjevilvatnet tilsvarer omtrent 68 Mm³ (millioner kubikkmeter) med vann.
Analysen av de siste 25 årene viser at i et gjennomsnittsår vil en pumpe på Festa fylle Gjevilvatnet med 68 Mm³ vann den 5. juni, og etter det vil Gjevilvatnet fylles raskere enn slik det er i dag.
I 24 av 25 år ville 68 Mm³ vann være fylt opp innen 20. juni. Det eneste året vi i analysen ikke pumper 68 Mm³ innen 20. juni er i 2015, som var et år med ekstremt sen vårflom. I 2015 ville dette skjedd den 5. juli.
Etter at 68 Mm³ er fylt opp vil alltid Gjevilvatnet fylles raskere opp til sommervannstand enn i dag, siden pumpa på Festa og eventuelle nye bekkeinntak vil gi et ekstra bidrag i tillegg til dagens tilsig.
Figuren nedenfor viser hvor mange prosent av årene vi fyller opp den økte magasinkapasiteten (68 Mm³) fra pumpa på Festa innen ulike datoer. Oppsummert blir det mer vann i Gjevilvatnet enn i tidligere år.
Hva betyr dette for kommuneøkonomien?
Vertskommunene til Driva kraftverk er Oppdal, Sunndal og Surnadal. I dagens Driva kraftverk mottar kommunene samlet ca 21 millioner kroner i året fra konsesjonsavgift, naturressursskatt og eiendomsskatt.
I tillegg har vertskommunene rett på å få levert inntil 10% av produksjonen i kraftverket som konsesjonskraft til konsesjonskraftpris (2024: 12,41 øre/kWh). Kommunene selger kraften videre til markedspris. Ved en markedspris på 40 øre/kWh gir konsesjonskraften en årlig inntekt til kommunene på i overkant av 20 millioner kroner.
Med utbygging av Nedre Driva vil alle disse inntektene øke for vertskommunene. I og med at prosjektet er i en tidlig fase kan vi ikke nå beregne de ekstra inntektene til hver vertskommunene eksakt, da det avhenger av tekniske valg som ikke er tatt enda. Med en forutsetning om at prosjektet gir en økt netto kraftproduksjon på 60%, kan vi anta at de totale inntektene til vertskommunene vil øke med omtrent 60%.
Driva kraftverk bidrar også med betydelige skatteinntekter til Staten. Driva kraftverk betalte i 2023 160 millioner i grunnrenteskatt, foreløpige beregninger for 2024 er 58 millioner kroner. I tillegg betales skatt på overskuddet, som for 2023-2024 samlet beløp seg til over 60 millioner kroner. Dette vil også øke betydelig med Nedre Driva.
I tillegg gir Driva kraftverk inntekter til sine eiere Istad Kraft og TrønderEnergi Kraft, som begge i hovedsak er eid av kommuner i Trøndelag og Møre og Romsdal.
Samlet konsesjonsavgift, eiendomsskatt og naturressursskatt til vertskommunene siden 2021 fordeler seg slik:
2024 | 2023 | 2022 | 2021 | |
---|---|---|---|---|
Oppdal kommune | 9 928 319 | 9 179 240 | 7 755 396 | 7 674 140 |
Sunndal kommune | 9 951 219 | 9 366 232 | 6 915 662 | 6 962 451 |
Surnadal kommune | 1 500 147 | 1 403 346 | 1 218 365 | 1 009 108 |
Sum for alle | 21 379 685 | 19 948 818 | 15 889 422 | 15 645 699 |
I tillegg til inntektene ovenfor, får vertskommunene inntekter fra salg av konsesjonskraften som mottas fra kraftverket. Andel konsesjonskraft vil øke med netto produksjonsøkning og vil utgjøre en betydelig del av kommunens inntektsøkning.
Foreløpig tidsplan
Den delen av fremdriftsplanen vi selv har best kontroll på er prosessen frem mot innsending av konsesjonssøknad. Deretter er vi noe mer prisgitt andre aktører, først og fremst NVE som skal behandle søknaden.
Samtidig vil vi legge vekt på å utrede de forhold som er viktige for konsesjonsbehandlingen og søke å ha god dialog med vertskommunene og sivilsamfunnet for å identifisere disse forholdene. Kombinert med at vi har stor tro på at NVE vil prioritere å saksbehandle dette prosjektet, tror vi at den relativt ambisiøse fremdriftsplanen allikevel er realistisk.
April 2025
Starte konsesjonsprosess:
- Sende melding til NVE
- Dialog med interessenter
- Konsekvensutredning (KU)
- Videre prosjektutvikling og optimalisering
- Utarbeide konsesjonssøknad
Oktober 2026
Sende in konsesjonssøknad
Oktober 2028
Detaljprosjektering og anbudsprosess
Oktober 2029
Investeringsbeslutning og byggestart
Mulighet for innspill på tiltak i kraftverksområdet
Driva kraftverk med utløp i Sunndal kommune, magasinet i Gjevilvatnet og pumpestasjon i Storlidalen i Oppdal kommune har eksistert i over 50 år. Med Driva 1 TWh blir det i tillegg en pumpe på Festa og en ny kraftverksportal i nærheten av Sunndal.
Vi vil, på vegne av eierne, invitere både enkeltpersoner og organisasjoner i lokalmiljøet til å komme med innspill til hvordan vi kan gjøre områdene ved kraftverksportaler, pumpe og reguleringsmagasin attraktive som turmål for allmennheten.



Spørsmål og svar
