Gå til innholdet

Krever stans i elavgiftsveksten

31.08.2016

Nettdirektør Bård Olav Uthus krever stans i elavgiftsveksten. Norske strømforbrukeres avgiftsregning har økt i størrelsesorden 3-4 milliarder kroner de siste tre årene.

Snart skal Statsbudsjettet for 2017 legges frem, de siste forberedelsene pågår akkurat nå. Og deretter følger budsjettforhandlinger mellom regjeringspartiene og samarbeidspartnerne som skal sikre grønn retning. Eller?

De siste tre årene har forbruksavgiftene på fossil energi, diesel og bensin, økt med 4,5%-4,7%. Forbruksavgiften på fornybar energi (elavgiften) har økt med 37%. Med dagens nivå på elektrisitetsavgiften betaler norske strømforbrukere inn ca 10 milliarder kroner til statskassen hvert år som følge av denne avgiften. Den avgiftsregninga som norske strømkunder betaler årlig har vokst i størrelsesorden 3-4 milliarder kroner de siste tre årene.

 

En vanlig feiloppfatning er at strømmen nå er så billig at det neppe kan skade at den gjennom økte avgifter blir litt dyrere.

Når norske husholdninger bruker strøm må de for det første betale strømleverandøren det det koster å kjøpe strømmen. For det andre må de betale nettleverandøren kostnaden ved å bruke strømnettet. Og for det tredje må de betale avgifter til staten hvorav elavgiften både er den vesentligste og raskest stigende. 

Jeg har til gode å møte mødre og fedre som synes at en samlet strømregning for familien på opp mot 20 000 kroner i året er så lite at de da ikke har nok incitament til å spare strøm. Tvert i mot, vi opplever at våre kunder stort sett har et meget bevisst forhold til at de ikke skal sløse strøm, både av miljømessige og økonomiske årsaker, sier TrønderEnergis nettdirektør Bård Olav Uthus.


 
 
 
 
 
DN
Faksimile fra Dagens Næringsliv 31.08.16.
 • Postadresse (konsern): TrønderEnergi AS, Postboks 9481 Torgarden, 7496 Trondheim
  Leverings- og besøksadresse: TrønderEnergi, Klæbuveien 118, 7031 Trondheim
  Telefon: 73 60 30 00
  Kontakt oss
   
 • © TrønderEnergi AS | Personvern
  Webdesign og webutvikling: Increo