Gå til innholdet

Tekst og foto: Tore Wuttudal. Fra venstre: Lars Bremnes i Framtiden i våre hender, Nils Rossing fra Vitensenteret, Thomas Fernandes fra Solenergi uten Grenser og Ole Jørgen Frostad TrønderEnergi

Solkvinner skaper lys i mørket

05.10.2011

Vitensenteret i Trondheim åpnet i starten på oktober en miniutstilling som viser hvordan kvinner i India utdannes til barfotingeniører, og dermed blir i stand til å drifte og vedlikeholde solcelleanlegg som skaffer landsbyen sårt tiltrengt lys.
TrønderEnergi har som samarbeidspartner med Vitensenteret i Trondheim støttet denne miniutstillingen. Den er vitensenterets bidrag til det som er ni dager med utstillinger, konferanser, foredrag og en rekke andre begivenheter, kalt "India 2011" i regi av NTNU. Dette er
et samarbeid mellom India og Norge, for å styrke samarbeidet innen forskning og næringsliv.

Miniutstillingen viser gjennom tekst, video og bilder hvordan utdannelsen av kvinnene foregår, og hvordan de blir i stand til å drive og vedlikeholde landsbyens solcelleanlegg. Utstillingen er forsynt med en interaktiv del hvor publikum kan koble sammen solceller og få en vifte til å gå eller lysdioder til å lyse. Den offisielle åpningen ble foretatt av Tommy Fernandes, som gjennom en årrekke har vært med å etablere solcelleprosjekter i landsbyer både i India og i Sør Afrika. Først som ansatt ved den norske solcelleprodusenten REC, senere gjennom sitt eget firma Solenergi uten grenser.

Barfotuniversitetet kalles det programmet som utdanner de indiske kvinnene. Tusenvis av indiske landsbyer er uten tilgang til elektrisitet. Utdanningen er på seks måneder. Her lærer kvinnene å reparere solcelleanleggene, og de lampene som lades opp. Alle deler og komponenter skal gjennomgås, monters, repareres og vedlikeholdes. De fleste er analfabeter, så undervisningen foregår med tegninger, tegnspråk og demonstrasjon. Alt skal kunne repareres lokalt, etter endt utdanning. Her nytter det ikke å ringe etter annen reparatør.

Disse batteridrevne lampene erstatter oljelamper, som ofte avgir farlig røyk. Innendørs forurensning ved bruk av oljelamper, ved og kull til matlaging tar hvert år 1,5 millioner liv. Noe som tilsvarer 4000 dødsfall hver dag. De har også den leie tendensen til å slukne lett i vind, så utendørs bruk er vanskelig. Stødige og stabile batteridrevne lamper har gjort kveldene mye lettere for folk i landsbyene. En 25 watts lampe koster 350 dollar, og gir fire timer med lys hver kveld. Også mobiltelefoner lades via solcelleanleggene. Landsbyene som får anlegg betaler det samme som de gjorde for oljen. Dette sikrer drift og vedlikehold av systemet.