Gå til innholdet
Ny industriell partner inn i Biokraft AS

Ny industriell partner inn i Biokraft AS

11.02.2016

Den svenske investoren Scandinavian Biogas, med hovedkontor i Stockholm, går inn som ny majoritetseier i Biokraft AS. TrønderEnergi selger seg ned fra majoritetsposisjonen, og blir nest største eier med vel 43 prosent av selskapet som nå er under bygging på Fiborgtangen på Skogn. Selskapet skal produsere flytende biogass.
.kd%20Biokraft%20kvartett
Fv.: Adm. dir Håvard Wollan i Biokraft, konsernsjef Ståle Gjersvold i TrønderEnergi, direktør Ulrik Hammervold i Innovasjon Norge (Nord-Trøndelag) og administrerende direktør Matti Vikkula i Scandinavian Bioagas

- Trønderenergi er etter flere år som lead investor, svært fornøyd med å gjennomføre en felles investering i biogassproduksjon på Skogn med en sterk industriell partner som Scandinavian Biogas. Et slikt industrielt partnerskap vil gjøre oss i stand til å ta en ledende rolle i biogassproduksjon i Norge, og bidra til at vi går mot et bedre og mer  bærekraftig samfunn. Det første produksjonsanlegget vil resultere i en CO2-reduksjon tilsvarende i størrelsesorden 25 000 biler, som sier noe om de fordelene av det vi nå etablerer, sier konsernsjef Ståle Gjersvold i TrønderEnergi.
 
-Kjøpet av aksjene i Biokraft AS, og byggingen av en ny fabrikk for flytende biogass er godt i tråd med vår langsiktige strategi. I 2016 vil Scandinavian Biogas  levere 300 GWh biogass til markedet. Med anlegget i Trøndelag, får vi nesten 500 GWh i 2017, noe som er et stort skritt mot å nå selskapets mål, sier Skandinaviske Biogass administrerende direktør , Matti Vikkula.
 
Fabrikken på Fiborgtangen oppføres svært nær Norske Skogs papirfabrikk, og vil få sitt råstoff fra avfall fra nettopp papirfabrikken i tillegg til fiskeavfall.
 
Prosjektet er finansiert gjennom Sparebank 1 SMN, med støtte fra Enova, Innovasjon Norge, og med sikkerhet i Eksportkreditt både på norsk og svensk side.

Tekst: Kjell Dahle, TrønderEnergi
Foto: Biokraft AS/TrønderEnergi AS