Gå til innholdet

Alle bilder: Geir Sæther, Sunndal Energi

Linje raste i Sunndal

17.03.2010

Hele 11 mastepunkter på 132 kV-linjen mellom Driva og Aura i Sunndal raste ut mandag kveld. Dette er en av de alvorligste rasulykker på kraftlinjene selskapet har vært utsatt for noensinne, om ikke det aller største.
Linja er av avgjørende betydning for at vi kan transportere ut energien fra Driva kraftverk. Under helikopterbefaring tirsdag ble det konstatert at 10, eller mest sannsynlig 11 mastepunkter, har rast ut under de omfattende snøskredene som har vært i Sunndal de siste døgnene.

Problematisk adkomst
-Vi vet ikke når vi kan få komme inn i området for å begynne opprettingen, på grunn av rasfaren. Men dette er en veldig omfattende operasjon, forteller fagansvarlig for regionalnettet i TrønderEnergi, Johan Hilstad.

Rasfaren i området er ikke over, og det kan komme nye ras. I tillegg til at vår 132 kV-linje raste ut, gikk det også med mange mastepunkter på ei lokal 22 kV-linje tilhørende Sunndal Energi. Denne linja og vår nedraste linje er nå viklet sammen i et uvirkelig sammensurium.

- Nå transporterer vi ut krafta fra Driva opp til Lønset i Oppdal på 132 kV, deretter går den over ei 66kV-linje ned til Brattset kraftverk i Rennebu, før vi kan transformere opp til 132 kV igjen. Men ulempen er at vi på denne måten får ut bare 50 MW, forteller driftssjef Olav Helgemo.

Utbedring foretas
Mastene som har rast ut har en høyde fra 14 til 21 meter, og er ikke hyllevare i selskapet.
- Vi har bestilt nye stolper og disse skal være på vei ganske raskt. Vi setter på det mannskap som er mulig og engasjerer den maskinkapasiteten som må til, forteller Johan Hilstad.
- Hva vil dette koste?
- Det har jeg ingen formening om. Bare stolpene koster rundt 200.000 kroner, men det er bare en del av kostnadene. Vi kommer nok opp i millionbeløp, avslutter Hilstad.