Gå til innholdet

Svein Olav Åmot og Jo Forren er til daglig å finne på Melhus. Nå venter Uganda på de to.

Installasjon til Bugoye, Uganda

03.04.2009

MELHUS: Fredag 17. april reiser installasjonssjef Svein Olav Åmot og montørformann Jo Forren i TrønderEnergi Entreprenør til Bugoye, Uganda. Afrika-oppdraget går ut på å få på plass den elektriske installasjonen i selve kraftstasjonsbygget.
Åmot skal være på stedet i ei uke før han drar hjemover, mens Forren skal i utgangspunktet være der en måned. Eller rettere sagt til jobben er gjort.

Spent
-Vi er veldig spent på hva som venter oss der nede. Det er mye vi ikke vet og det er mye ukjent. Noe av det som opptar oss mest er innholdet i containeren vi har sendt nedover, forteller Svein Olav Åmot.

I TrønderEnergi Entreprenør-lokalene på Melhus er tegningene av de elektriske installasjonene i Bugoye-bygget saumfart. På bakgrunn av dette har de laget bestillingslister for det utstyret de må ha for å løse oppdraget i Bugoye. Containeren ble fylt opp av et spedisjonsfirma i Oslo og den er nå bekreftet ankommet i Mombasa i Kenya. Deretter skal den fraktes med bil over grensen til Uganda og videre til Bugoye.

Litt tilfeldig
Oppdraget som ble gitt til TEE kom i stand litt tilfeldig.
-Gunnar Salseggen i Bugoye-prosjektet ba oss kontrollregne et tilbud de hadde fått på hovedtavla der nede. Da viste det seg at vi faktisk var konkurransedyktige herfra, selv med lang frakt av utstyr og folk, forteller Aamot.

Når vi i denne sammenheng snakker om hovedtavla er det hovedtavla for den elektriske installasjonen i selve bygget, ikke hovedtavla som styrer produksjonen i selve kraftverket.
Når de kommer fram til Bugoye vil containeren bli gjennomgått med lupe. Er alt på plass?
-Det er ikke bare å stikke ut å kjøpe det vi mangler. Det må vi få fra Norge og da går det ei uke med god organisering av flyfrakten, beretter Jo Forren.

Når det gjelder den hovedtavlen som installasjon skal ha, så er den bygget opp på Heimdal og er forhåpentligvis i den mye omtalte containeren. Den er for øvrig 20 fot lang og kostnaden med å få den dit den skal beløper seg til i underkant av 80.000 kroner. Åtte uker tok det fra den ble skipet ut fra Oslo til den var framme i Afrika.

Lokal hjelp
Jo Forren får hovedjobben med å få på plass det som skal gjøres innenfor dette oppdraget. Dette gjelder installasjon av lys ute og inne, fem kjøleanlegg, avtrekksvifte og ikke minst alarmanlegg.

Varmeovener er det imidlertid ikke behov for…

Forren skal få hjelp av to lokale hjelpemontører og han er selvsagt spent også på de.
-Jeg antar de fleste kan engelsk der, smiler han.
De to skal bo i nærmeste by, Kasese og ser fram til et spennende opphold. Kasese ligger 1780 meter over havet.

Kraftverket skal etter planen åpnes medio september i år.

Les mer om TrønderEnergis engasjement i Uganda her.

Tekst: Kjell Dahle